Pečena zelenjava z začimbami in krompir z blitvo in koprivami

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:

Zelenjava se lahko pripravi na veliko načinov. Pri nas doma imamo najrajši pečeno na zlatem ghee maslu ali raslinski margarini Gournamet. Ni važno, katera zelenjava se peče, če ji dodamo začimbe, je zelo okusna in tudi zdrava. Najboljšo aromo naredi pečen žajbelj.Vedno pudarjam, da moramo biti pri izbiri začimb pozorni, da so ekološke. Pri nas doma prisegamo na ekološke začimbe Sonnentor, ki imajo res posebeno aromo in za ketere vemo, da so res pirdelano po najvišjih ekoloških standardih.

Za današnji recepti sem uporabila:
– cvetačo
– por
– bučke
– rdeče zelje
– korenček
– ekološke začimbe Sonnentor: žajbelj, lovor, origano, šetraj
– rastlinsko margarino Gournamet (prema.si)
– krompir
– blitvo, koprive
– Byodo bio prvovorstno deviško orehovo olje

Zelenjavo dobro umijemo in osušimo. Razporedimo jo po pekaču, ki smo ga prej namazali z rastlinsko margarino Gournamet. Pekači Le Creuset niso samo iz najbolj kvalitetnih materialov, ampak so odlični tudi zato, ker jih ni treba veliko namastiti. Z manj maščobe, ki naj bo seveda kvalitetna, vedno sproti naredimo nekaj dobrega za svoja jetra. Sicer pa je pekač Le Creustet  izdelan iz močnega karbonskega jekla in prevlečen z vrhunsko nesprijemljivo oblogo Toughened Non-Stick (TNS), ki ne vsebuje PFOA (oziroma PFC, toksične perfluorooktanojske kisline). Trdno jedro zagotavlja, da se pekač na vročini ne bo zvil. Najdete jih v trgovinah 1001 dar.
Zelenjavo posolimo in ji dodamo začimbe. Nepogrešljiv pri peki zelenjave je žajbelj.To je zelišče, ki mu pripisujejo veliko zdravilnih učinkovin, vsebuje pa tudi nepogrešljiv vitamin K, ki je pomemben za dobro kri in zdrave kosti. Zaradi vsebnosti čreslovine in grenčine, žajbelj spodbujadelovanje žolča in jeter in tako tudi pomaga prebaviti mastno hrano.
Jaz vedno dodam še lovor, origano in šetraj. Tudi šetrajevi lističi v sebi skrivajo veliko zdravilnih učinkovin, med drugim preprečujejo želodčne tegobe, zato ga dodajamo jedem, ki napenjajo. Ponavadi so to stročnice, pa tudi zelenjavne jedi. Šetraj ima tudi protiglivično in protibakterijsko delovanje.
Pečico nastavimo na 180 stopinj Celzija in pečemo približno 20 minut. Vmes nekajkrat vzamemo pekač iz pečice, zelenjavo premešamo in pogledamo, kako se peče. Če se nam zdi, da bi se lahko prijela dna, dodamo malo vode ali belega vina.
Sicer pa nas čudovite vonjave kmalu prepričajo, da je zelenjava z začimbami pečena.
Zraven postrežemo kuhan krompir, ki mu dodamo poblanširano blitvo in koprive – ščepec zdravja in lepe zelene barve.
Prav privlačne barve so tiste, ki dajo jedi dodano vrednost in navdušijo za zelenjavne jedi tudi otroke.Vsaj pri nas je tako.
Čisto na koncu, ko je jed že na mizi, ji dodamo nekaj kapljic odličnega orehovega olja Byodo. Bio prvovrstno deviško olivno orehovo olje bo dodalo jedi poseben aromatičen pridih in nekaj Omega 3, ki ga vsi potrebujemo.