Fižolova juha, pečen sladek krompir in solata

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:

Fižolove juhe pri nas skuhamo vedno malo več, da jo imamo za dva dni.

Drugi dan se ponavadi kam odpravimo in pridemo domov lačni, zato se juha samo pogreje, zraven je dober tudi samo domač kruh.
Današnji jedilnik pa ima poleg močne fižolovo juhe zraven še pečen sladki krompir z ohrovtom in skledo solate. Meso pri takem kosilu res ni potrebno.

Za današnji recept sem uporabila:
– rdečo čebulo
– olivno olje
– korenček, hokaido bučke, brokoli, cvetačo, koromač, zeleno, česenj.
– MorgenLand – bio rdeči  fižol (prema.si)
– Sonnentor ekološke začimbe za golaž in Sonnentor čarobno cvetlično sol z ljubeznijo
– Byodo sušene paradižnike Pesto rosso in Byodo bio balzamični kis z granarnim jabolkom
– sladki krompir
– ohrovt
– žajbelj, lovorov list, šetraj, origano – ekološke začimbe Sonnentor
– motovilec, radič, avokado, paradižniki
– jajčka
– Byodo – bio balzamični kis z granatnim jabolkom
– Byodo – bio ekstra deviško olivno olje
– Byodo deviško orehovo olje
– Čarobna cvetlična sol z ljubeznijo Sonnentor

Moje fižolove juhe so pripravljene iz zelenjave, ki jo podušim na rdeči čebuli ali poru. Najprej na olivnem olju podušim čebulo, ko postekleni, dodam narezano zelenjavo : korenček, hokaido bučke, brokoli, cvetačo, koromač, zeleno, česenj.
Dodam ekološko zelenjavno kocko in vse skupaj še nekaj minut mešam in nato zalijem z vodo. Ko je zelenjava še čvrsta, dodam še skuhan fižol in začimbe. Ekološki rdeči fižol prej namočim za 24 ur in ga šele potem skuham.
V fižolovo juho stresem tudi nekaj mešanice ekoloških začimb Sonnentor za golaž, v kateri so sladka paprika, čebula, česen, kumina, morska sol, ožepek, črni poper in pekoča paprika. Nato pa še lovorov list, origano in šetraj.
Vse skupaj pokuham in na koncu dodam še Byodo sušene paradižnike Pesto rosso, brez katerih si fižolove juhe ne predstavljam več. (moški pa si lahko dodajo še  Byodo Pesto Arrabiato, v katerem so sušenim paradižnikom, dodani še pekoči feferoni.)
V moje jedi nikoli ne dodajam kakršnekoli moke, tudi fižolove juhe nikoli ne gostim z moko, ampak jo zgosti zelenjava.
Ko je vse skupaj kuhano, vzamem iz juhe lovorove liste in s paličnim mešalnikom jed zmiksam in okrasim s kalčki, smetano in paradižnikom.
Medtem, ko se je na štedilniku kuhala fižolova juha, se je v pečici pekel sladek krompir z ohrovtom. Sladek krompir nam je letos na vrtu bogato obrodil, zato ga večkrat spečemo kot prilogo in je res okusen, sploh, če mu dodamo še rožmarinovo sol, žajbelj in čebulico, ki dajo pečenemu sladkemu krompirju poseben okus in aromo. Pečem ga na olivnem olju  približno 25 minut na 180 stopinj Celzija in ga med pečenjem večkrat premešam.
Zraven sem naredila še  solato iz radiča in motovilca, ki sem ji dodala avokado, paradižnik in kuhana jajčka.
Taka solata je najbolj okusna, če ji dodamo malo bio balzamičnega kisa z granatnim jabolkom (Byodo je garancija za visoko kvaliteto in ekološki proizvod) in Byodo orehovega olja. Solimo pa lahko s čarobno cvetlično soljo z ljubeznijo, da našo jed tako tudi začinimo.
Jedi na žlico sama vedno kuham v visoko kvalitetni litoželezni posodi La Creuset. V trgovinah 1001 dar si lahko izberete posodo v velikosti, ki najbolj ustreza vaši družini.
In zakaj je posoda Le Creuset nekaj posebnega?
V njej lahko kuhate na štedilniku ali pečete v pečici.
Lito železo odlično prevaja toploto, ki se zato enakomerno porazdeli po celotni posodi, kar omogoča kuhanje pri nižjih jakostih grelnih teles. Še preden je jed skuhana, štedilnik lahko že ugasnete, jed pa se bo kljub temu skuhala do konca.
Posoda je zunaj in znotraj emajlirana, kar zagotavlja inertnost, zato je prava izbira za vse, ki so pozorni na pripravo zdrave in neoporečne hrane.