Domače tople malice ali kosila za na pot

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:

Ste tudi vi med tistimi, ki radi pripravite domač, ekološki obrok za s seboj, kadar imate celodnevne obveznosti?
Če ste navajeni na dobro, domačo hrano, vam danes ponujam super možnost za malico ali kosilo, ki ga lahko pripravite in v posebnih, zalo kvalitetnih posodicah odnesete s seboj, v službo ali v hribe.
Danes sem za vas pripravila več različnih jedi, ki so zelo primerne za na pot. V te posodice gre veliko več hrane, kot izgleda. Jaz sem v večje dala gosto zelenjavno – fižolovo juho in pirino rižoto z gobicami shitake in zelenjavo, pa dve solati – iz stročjega fožola in paradižnika ter solato iz kvinoje in zelenjave. V manjše posodice pa sem nalila valinijev puding s sadjem.
Verjemite mi, da tako okusne in sveže hrane ne najdete daleč naokog,he,he,he.

Sama sem dolgo sem iskala kvalitetne posode v ta namen, saj bi bilo škoda tako dobre hrane nadevat v kakšno ceneno plastiko. Pa sem končno v trgovini 1001 dar našla vakumske izolirane kovinske termo posode za hrano znamke S’well, ki odlično tesnijo in ohranjajo temperaturo vsebine dolgo časa, do 7 ur , hladno pa do 11 ur. Sestavljene so iz dveh delov.

Notranja posodica je iz tritana in ima premer 10 cm, višino 8,5 cm, prostornina pa 14 ml.
Velikost kovinske posode: premer 12 cm, višina 12 cm, prostornina pa 636 ml.

Več podatkov pa najdete na https://1001dar.si/vakuumsko-izolirana-kovinska-termo-posoda-za-hrano-swell-eats-636-ml-modra.html

 

 

Recepti:
Vse sestavine so ekološke iz trgovine Prema.si
V zadnjem času veliko jedi pripravljam iz njihove nove ekološke linije Biotop.

Pirina rižota z gobicami shitake in zelenjavo
Najlažje je pripraviti pirino rižoto z gobicami shitake in zelenjavo Biotop, saj so vse sestvine že pripravljene v eni vrečki in vse skupaj samo skuhate in po svoje začinite. Seveda lahko dodate še žlico kisle smetane ali potresete z naribanim sirom, ni pa nujno.

Gosta zelenjavno – fižolova juha
Malo več dela imam sama z zelenjavno – fižolovo juho, ponavadi jo naredim več in nekaj kozarcev shranim v skrinjo, da imam za takrat, ko rabim fižolovo domačo juho in nimam časa za kuhanje.
Moje fižolove juhe so pripravljene iz zelenjave, ki jo podušim na rdeči čebuli ali poru. Najprej na olivnem olju podušim čebulo, ko postekleni, dodam narezano zelenjavo : korenček, brokoli, cvetačo, koromač, zeleno, česenj, če imam še hokaido bučko.
Dodam ekološko zelenjavno kocko in vse skupaj še nekaj minut mešam in nato zalijem z vodo. Ko je zelenjava še čvrsta, dodam še skuhan fižol in začimbe. Ekološki rdeči fižol prej namočim za 24 ur in ga šele potem skuham. Včasih dodam pol belega, pol rdečega fižola Biotop.
V fižolovo juho stresem tudi nekaj mešanice ekoloških začimb Sonnentor za golaž, v kateri so sladka paprika, čebula, česen, kumina, morska sol, ožepek, črni poper in pekoča paprika. Nato pa še lovorov list, origano in šetraj.Vse skupaj pokuham in na koncu dodam še Byodo sušene paradižnike, brez katerih si fižolove juhe ne predstavljam več.
V moje jedi nikoli ne dodajam kakršnekoli moke, tudi fižolove juhe nikoli ne gostim z moko, ampak jo zgosti zelenjava.Ko je vse skupaj kuhano, vzamem iz juhe lovorove liste in s paličnim mešalnikom jed zmiksam in okrasim z na drobno nasekljanim peteršiljem.

Solata s kvinojo in zelenjavo
Kvinojo Biotop skuham in pustim, da se ohladi. V drugi posodi pa na pari skuham narezano zelenjavo, toliko, da ostane še čvrsta. Ko se ohladi, jo zmešam z ohlajeno kvinojo in preden jo pojemo, jo polijem z mešanico limone, olivnega olja, soli in česna.

Solata iz stročjega fižola in paradižnika
Če pripravljam jedi za na pot, vzamem stročji fožol kar iz steklenega kozarčka, nikoli iz pločevinke. Dobro splaknem, dodam narezane paradižnike, redkvice in česen. Polivka bo ista, kot pri solati iz kvinoje in zelenjave. Naredim jo doma, nalijem v manjšo stekleničko in dobro pretresem, prelijem pa tik, preden solato zaužijemo.

Vanilijev puding s sadjem
Puding skuham iz ekološkega ovsenega mleka The Bridge, ki ga prav tako, kot druge sestavine, naročim na prema.si ali poiščem v kakšnem od večjih trgovskih centrih, kjer imajo police z zdravo prehrano.
Tudi vse sestavine za vanilijev puding Byodo so iz ekološke pridelave. Skuham ga po navodilu in prelijem v posodice, pustim, da se malo ohladi in okrasim s sadjem.

 

Hrana za kosilo za na pot je pripravljena, z malo domišljije in veliko dobre volje lahko posodice za na pot napolnimo tudi z drugimi jedmi, vse bo prišlo prav, kadar bomo na poti ali na kakšnem pohodu.
Pa dober tek!