Basmati riž, popečeni šparglji in solata s fižolom

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:
Sezona špargljev je in zdaj je čas, da jih pripravljamo na veliko načinov. K pečenim špargljem rada dodam še basmati riž, ki ima skupaj z začimbami res dober okus, če pa na koncu dodamo še ščepec kopriv in kanček orehovega olja, pa dobimo še res okusno in zdravo prilogo. Solati z vrta pa sem tokrat dodala redkvice in rdeči fižol.
Razen zelenjave , sem vse sestavine za današnji recept naročila na prema.si, najdete jih pa tudi v vseh večjih trgovskih centrih.
Za današnji recept sem uporabila naslednje ekološke sestavine:
šparglje
solato
korenje
redkvice
česen
čebulo
basmati riž Biotop
rdeči fižol Biotop
oluščena semena jedilne konoplje Biotop
bio zelenjavno začimbno mešanico Biotop
bio kopriva v kapsulah Biotop
Byodo sušene paradižnike v olju, pesto
Byodo baziliko v olju, pesto
Byodo olivno olje
Byodo orehovo olje
Byodo jabolčni kis
Zonnetor začimbe
Zonnetor ajurvedsko sol
Zonnentor
 
Dno posode Le Creuset (1001dar.si) sem namazala z olivnim oljem in na njem prepražila rdečo čebulo. Ko je posteklenela, sem dodala dobro opran riž in na koščke narazen korenjček in še nekaj zelenih oliv. Meni najljubši je Basmati riž Biotop, ki vsebuje veliko vlaknin, vitamine in minerale in kot vemo, riž ne vsebuje glutena. Zalila sem ga z vodo in dodala žlico bio zelenjavne začimbne mešanice Biotop in žlico paradižnikovega pesta.


Po cca 15 minutah je bil riž lepo kuhan, niti slučajno razkuhan. Ko sem ga nadevala na krožnik, sem ga pokapala z orehovim oljem in ga tako oplemenitila še z Omega 3 maščobnimi kislinami. Dodala sem še nekaj konopljinih semen, ki so bogat vir beljakovin in omega-3 maščobnih kislin. Čisto na koncu pa sem po rižu potresla še dve kapsuli kopriv. Koprive nam dajo zagon, vitamine in encime. V vsakem trenutku so idealne za uporabo in če nimamo svojih kopriv, je odlična rešitev prav kapsula iz liofiliziranih sočenih ekoloških mladih kopriv. Vsebino kapsule enostavno vmešamo v riž in s tem dodamo še ščepec za naše zdravje in dobro počutje.

 


Na ponvi sem medtem pekla sveže šparglje z domačega vrta. Ponev sem pokapala z olivnim oljem in nanj dala nekaj posušenega žaljblja, ki da pečenim jedem še posebej dobro aromo. Dobro osušene šparglje, ki sem jim odrezala zadnji, malo trši del, sem položila v ponev, posolila z ajurvedsko soljo in pekla približno 10 minut. Nato sem jim dodala še paradižnike,češnjevčke, ki so dodali špargjem malo tekočine, poskrbeli za zapeljivo barvno paleto in vse skupaj še malo dušila, da so češnjevčki postali mehki in sočni.Sama pečem zelenjavo in ribe na ponvi Le Creuset , na kateri se jedi lepo pečejo in se ne primejo na dno.

 


Pri nas doma imamo zdaj veliko domače solate, saj smo jo že marca posadili v naš rastlinjak in prav užitek jo je rezati, pripravljati in jesti. Za današnji meni sem solati dodala rdeči fižol Biotop, ki je bogat z beljakovinami in prehranskimi vlakninami. Solato sem obogatila še z domačimi redkvicami in česnom. Začinila pa z orehovim oljem, ajurvednsko soljo in ekološkim jabolčnim kisom.

 

 

Kosilo, ki omamno diši, je odličnega okusa in zelo dobro za naše zdravje. Dober tek!