Brezglutenski kruh z drožmi

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:

Doma pečen kruh ima veliko prednosti. Prevsem je največja prednost ta, da točno veš, kaj v tem kruhu je. Samo to, kar dodamo sami, to pa pomeni – nobenih sestavin in dodatkov, za katere vemo, da niso dobri za naše zdravje in dobro počutje.

V teh časih pa doma pečen kruh pomeni še veliko več. Zato naj nam ne bo škoda časa, ki ga namenimo peki domačega kruha.

 

Kruh z drožmi sem sama začela peči že pred štirimi leti. Ker je bil to brzglutenski kruh, seveda ni šlo zlahka in večkrat se mi je kruh ponesrečil. Prva leta sem napotke iskala pri Suzani Kranjec. Po nekaj letih peke sem hotela še več, zato sem kupila še tečaje brezglutenske peke kruha pri Aniti Šumer.
Združila sem vse svoje pridobljeno znanje in našla res vrhunske pekače za kruh in zdaj, po vseh letih, lahko mirno napišem, da mi uspeva speči odličen kruh iz brezglutenskih mok. Ja, tudi tule sem malo posebna, ha,ha,ha – nikoli ne pečem kruha samo iz ene vrste moke, ampak iz ajdove, ovsene, prosene in kvinojine moke. Vsake nekaj.

Najprej sem v trgovinah iskala brezglutensko moko, potem sem iskala ekološko moko, zdaj sem pa končno prišla do trgovine Mokca, v kateri moko sveže meljejo z mlini na kamen. Tako lahko res dobiš čisto sveže mleto moko, seveda iz ekoloških semen. Izberem moke brez glutena. V trgovini Mokca kupim tudi semena in pa indijski trpotec, ki je pri peki iz mok brez glutena, obvezen. Pa še nekaj- če mi slučajno moje droži kdaj ne “delajo” več dobro, jih lahko prav tako naročim v Mokci in jih naslednji dan dobim. Če imam pot v Ljubljano, se ustavim pri njih, drugače pripeljejo pošiljko tudi na dom.

Preden napišem moj recept, naj povem še par besed o Emile Henry posodi za peko domačega kruha, ki me je res navdušila. Zdaj vem, da je skrivnost popolnega pečenega kruha tudi v pekaču. Regulacijo vlage pri pekačih za kruh zagotavlja pokrov, ki ima z notranje strani surovo keramiko.To tudi pripomore k hrustljavi skorjici pečenega kruha. Samo ta pekač, ki ga sama uporabljam, ima pokrov z luknjami in je prav zato namenjen predvsem za peko kruha iz moke brez glutena. Izberete lahko pekače različnih velikosti in oblik.

 

Še nekaj ne smemo pozabiti. Če pečemo domač kruh, želimo najti čimboljše sestavine. Poleg moke in indijskega trpotca, rabimo tudi dobro sol. Jaz uporabljam ajurvedsko sol Sonnnetor iz www.prema.si. Pekač pa namastim z Zlatim ghee maslom

 

 

 

 

Seveda pa ne smemo pozabiti na vodo, ki je tudi zelo pomembna. Če nimate vodovodnega filtra, toplo priporočam stekleni vrč BRITA, izdelan v Nemčiji. Je iz 100-odstotno borosilikatnega stekla, ki je lahko, robustno in toplotno odporno, ki ne vpija vonjav ali okusov in se ne razbarva. Vsi deli so primerni za pomivanje v pomivalnem stroju. BRITA Smart Light LED pa vam pokaže, kdaj je treba filter zamenjati. Filter zmanjša sledi nečistoč, kot so določeni herbicidi, pesticidi in zdravila. Zmanjša vsebnost klora in drugih snovi, ki poslabšajo vonj in okus in tudi varuje vaše naprave pred vodnim kamnom na območjih z mehko do trdo vodo.

 

MOJ RECEPT

Potrebujemo :

50 g droži

550 g moke  po izbiri ajdove, prosene, kvinojine, koruzne ali ovsene (Mokca)

20 g luščin indijskega trpotca (Mokca)

500 g vode – iz Brita vrčka

10 g soli – Sonnentor, ajurvedska – Prema

maščobo za namastitev pekača – Zlati Ghee

ekološka semena za okrasitev kruha (Mokca)

Zvečer vzamem iz hladilnika moje droži in jih nahranim z žlico moke in nekaj vode – da dobim lepo zmes v kozarčku. Čez noč droži narastejo in so zjutraj lepo puhaste.

V stekleno posodo dam vodo in indijski trpotec. Zmešam z metlico, da ni grudic. Pustim 10 minut in dodam sol ter ponovno zmešam in dodam droži. Vse skupaj še enkrat dobro premešam.

V drugo posodo presejem moko. Lahko uporabite samo eno vrsto moke, največkrat ljudje pečejo bretglutenski kruh iz ajdove moke. Jaz dam po občutku vsake malo, vedno malo drugače, da je kruh vsakič drugačnega okusa.

 

Presejano moko dodam zmesi v stekleno posodo in počasi mešam s kuhalnico. Mešam toliko časa, da se sestavine lepo povežejo. Vse skupaj stresem na pult in še dobro pregnetem. (pravzaprav ta del z veseljem prepustim moški roki,he,he,he – moj Dino to odlično obvlada).

 

Pekač dobro namastim z zlatim ghee maslom in nato vanj predevam kruhovo zmes, ki se lepo porazdeli po pekaču. Po vrhu potresem še semena in potem pokrijem s pokrovom. Pekač postavim na mirno mesto, ker do peke počaka 6 do 8 ur.

V tem času lepo naraste in to pomeni, da smo vse delali prav.

Pečico ogrejem na 225 stopinj. Prvih 35 minut pečem na tej temperaturi, nato še 35 minut na 215 stopinjah. Pečico imam nastavljeno na zgornje/ spodnje gretje.

Tako je zvečer kruh pečen. Iz pečice ga dam na rešetko in pokrijem s krpo, da lepo počaka na jutro, ko ga imamo za zajtrk.

Najbrž ni treba posebej pisat, kako lepo po doma pečenem kruhu diši cela hiša,he,he,he. In večkrat je treba imeti kar močan karakter, da že zvečer ne odrežeš dišeče skorjice.

 

P.s.: … včasih spečem kar tri kruhe naenkrat. V tem primeru pomnožim sestavine s tri in jih, preden jih predevam v pekače, razdelim na tri enake dele.