Pečen losos na zelenjavni posteljici s prilogo in solato

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:

Za decembrska kosila ali večerje pri nas doma velikokrat pripravimo ribe. Zato sem si že dolgo želela ponev, na kateri se ribe ne primejo, kljub temu, da jih jaz nikoli pred pečenjem ne “povaljam” v moki, kot to večinoma delajo vsi, ki pečejo ribe. Zato sem se zelo razveselila nove ponve, ki ima vse, kar sem si želela. Celo pokrovko!  Našla sem jo v trgovini 1001 dar.

Globoka ponev TNS s pokrovko 28 cm znamke Le Creuset  je narejena iz debelo kovanega aluminija, obdelanega po posebni tehniki, nato pa obdelana s trpežno nesprijemljivo oblogo, ki ne vsebuje PFOA (oziroma PFC, toksične perfluorooktanojske kisline)  . V dno ponve je vgrajena plast nerjavečega jekla, ki daje posodi večjo odpornost in stabilnost, ponev pa je primerna za uporabo na vseh grelnih površinah in ima ob pravilni uporabi doživljenjsko garancijo!
Ponev je znotraj in zunaj obdelana s trpežno nesprijemljivo oblogo (Toughened Non-Stick – TNS), ki predstavlja eno od najnaprednejših tehnoloških oblik v izdelavi posode in zagotavlja enostavno uporabo in čiščenje.

 

Kadar doma pripravljam ribe, poiščem sveže brancine, orade ali lososa v Lidlu. Vzamem ribe s pečatom MSC. Za izdelke, ki so opremljeni s pečatom MSC velja, da so bili pridobljeni po načelih okolju prijaznega ribolova. Kupim pa tudi šampinjone in zelenjavo, ki je zdaj ni na našem vrtu. Najdem jo na njihovem BIO oddelku, kjer imajo izdelki BIO certifikat!

Za današnjo večerjo sem kupila ekološko cvetačo, brokoli, korenje, zeleno, bučke, peteršilj in papriko.
 

Za današnji recept sem uporabila naslednje sestavine:

– lososa
– ekološko ekstra deviško oljčno olje Belvedere
– bučke
– brokoli
– krompir
– korenje
– paradižnik – češnjevec
– cvetačo
– paprike
– zelišča
– morsko sol
– česen
– peteršilj
– bio limono
– žajbelj, kapre, lovorov list, rožmarinovo sol
– motovilec in radič z domačega vrta

 

Dno ponve naoljim z  ekološko ekstra deviškim oljčnim oljem Belvedere. Ni treba veliko, saj z njim pokapam ribo tudi na koncu, ko je že pečena, na krožniku. Najprej dam v ponev liste žajblja in kapre. Ko se oboje malo popraži, dodam dobro  oprano in na trakove narezano zelenjavo. Pražim nekaj minut, nato položim na zelenjavo osušenega lososa, ki sem ga posolila z domačo mešanico soli in rožmarina in dodam še kakšen lovorjev list za posebno aromo.

Lepo ga zapečem na obeh straneh in šele potem položim na oba kosa ekološko limono in na polovico prerezane češnjevčke, ki spustijo malo vode, ki dodajo nekaj tekočine. Sama zelo pazim, da jemo čim manj mastno hrano, zato rajši dodajam jedem paradižnik in bučke, ki skrbijo tudi za vlažnost jedi, ne samo za dober okus.

 

Za nekaj minut jed pokrijem s pokrovko, da se še malo “poduši” in na koncu spet odkrijem, da se še malo zapeče.

 

V drugi posodi Le Creuset sem medtem skuhala krompir s cvetačo, brokolijem in korenčkom. Vedno gledam, da je priloga različnih barv, saj jemo tudi z “očmi” . Dodam lovorjev list, da v jed med kuhanjem “spusti” vse svoje zdravilne učinkovine, ki jih premore.V posodi Le Creuset ima kuhana zelenjava res odličen okus, saj se skuha v zelo malo vode, podobno, kot bi jo kuhali na pari. V tej posodi lahko potem,  ko je kuhana, kar nekaj časa ostane in se ne shladi. To je pomembno, saj nikoli ne morem točno vedeti, kdaj bo riba pečena, saj je to odvisno tudi od debeline ribe.

V kuhinji že pošteno diši, sploh, ko na koncu dodam še narezan česen in peteršilj in še malo pokapam z mojim najljubšim oljem, ki res doda vsaki jedi še piko na i. Zraven pečenega lososa na zelenjavni posteljici in priloge obvezno postrežem še solato. Bo kar iz radiča in motovilca, saj ju imamo še vedno na vrtu.