Orada z bučkami in šampinjoni, zelenjavna priloga in pisana solata z vrta

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:

Pri nas doma skrbno izbiramo sestavine za naše jedilnike. Če jih ne pridelamo doma, poiščem ekološke izdelke, po možnosti s certifikatom. Zelo sem pozorna tudi na maščobo, ki jo uporabljamo. Zato sem zelo vesela, da sem našla vrhunsko ekološko oljčno olje Belvedere. Ker z možem velikokrat izbereva najin oddih prav na Belvederju v Izoli, točno veva, kje in kako njihove oljke, ki so jih posadili leta 1992 rastejo. Skupaj je posajenih 1300 dreves, na 5 ha zemlje, obirajo jih sami, strogo ročno in stiskajo še isti dan obiranja. Oljčno olje Belvedere je ekstra deviško oljčno olje, ki izpolnjuje tako kemijske kot senzorične kriterije.Ima certifikat ZOP (Zaščitena oznaka porekla), kar je najvišja oblika zaščite izdelka. Prav njihovo oljčno olje je pika na i vrhunski kulinariki v restavraciji Kamin, v kateri poskrbijo za brbončice svojih gostov. V restavraciji Kamin pa njihovo oljčno olje lahko dobite tudi za domov. Več pa najdete na https://belvedere.si/sl

 

 

 

Kadar doma pripravljam ribe, poiščem sveže brancine, orade ali lososa v Lidlu. Vzamem ribe s pečatom MSC. Za izdelke, ki so opremljeni s pečatom MSC velja, da so bili pridobljeni po načelih okolju prijaznega ribolova. Kupim pa tudi šampinjone in zelenjavo, ki je še ni na našem vrtu. Najdem jo na njihovem BIO oddelku.

 

 

Za današnji recept sem uporabila naslednje sestavine:

– svežo orado
– ekološko ekstra deviško oljčno olje Belvedere
– bučke
– mlado čebulico
– olive
– krompir
– korenje
– paradižnik – češnjevec
– cvetačo
– paprike
– sveže šampinjone
– zelišča
– morsko sol
– stročji fižol
– česen
– peteršilj
– bio limono

Orado, bučke, šampinjone in papriko ter mlado čebulico dobro umijemo in osušimo s čisto krpo. Pekač namažemo z olivnim oljem in nanj položimo vse sestavine naenkrat. Posolimo s soljo in dodamo začimbe: žajbelj, rožmarin, lovorov list.

Vse skupaj pečemo na 180 stopinj Celzija, vmes večkrat vzamemo pekač iz pečice in ga malo pretresemo.

Medtem v loncu s slano vodo skuhamo prilogo – narezan krompir, cvetačo, korenjček in brokoli. Kuhani prilogi na koncu dodamo kapucinke, peteršilj in pokapamo z ekstra deviškim oljčnim oljem Belvedere, ki da prilogi posebno aromo.

Pisana solata je tokrat sestavljena iz vsega, kar sem našla na vrtu, to je stročji fižol, paradižnik- češnjevec, kumare, paprike. Na drobno narežem vse, kar je na vrtu zelenega, cvetočega in zdravilnega – kapucinke, baziliko, peteršilj, drobnjak, redkvice (tako rdeče glavice kot zelenje), portulak in seveda česenj. Začinim s sokom eko limone, oljčnim oljem Belvedere in dodam malo morske soli.

Glavna jed je pečena v približno 45 minutah, deset minut pred koncem ji dodam še pet na polovico prerezanih češnjevcev, ki dodajo jedi nekaj rdeče barve in odličnega okusa. Ker je taka orada s prilogo za dve osebi, jo filiramo, vsaki oddamo še pečeno zelenjavo z zelišči in tako nastane krožnik za prste polizat. Zraven postrežemo našo prilogo, krompir s kuhano zelenjavo in solato. Seveda pa je treba file orade čisto na koncu še malo pokapati z našim ekstra deviškim oljem Belvedere, saj bo to res tista naša pika na i, zaradi katere bomo lahko rekli, da je bila jed res izvrstnega okusa.