Kalčki – polni vitaminov in mineralov

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:

Za kalčke pravijo, da so super hrana. Imajo prav, saj kalčki vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, ki jih sploh v zimskih dneh zelo potrebujemo.🌿🌿. Pri nas jih kalimo že veliko let in jih dodajamo v solate in smutije ali pa kar potresemo na vsakodnevne jedi in jih tako še dodatno obogatimo 🌞.

Saj vem, rekli boste, da je s tem veliko dela in čiščenja. Res je, ampak, jaz sem v trgovini 1001dar našla kalilnik za semena, ki se ga da lepo čistiti. To je inovativni kalilnik Bivita, ki s sistemom prezračevanja v podnožju omogoča odlične pogoje za rast različnih vrst kalčkov, steklena kupola pa zagotavlja najboljše svetlobne pogoje za rast. Podnožje z odprtinami za prezračevanje je izdelano iz nerjavečega jekla in plastične mase.
Kalilnik je dobil v letu 2016 priznanje Red Dot. Jaz ga res lahko samo toplo priporočam.

 

Zakaj sploh uživati kalčke?

Predvsem v hladnejših mesecih nam pogosto primanjkuje svežih vitaminov, zelenjava, ki jo lahko kupimo v trgovini, pa je draga in povrhu vsega še osiromašena koristnih snovi ter polna pesticidov. Zato si lahko doma, na okenski polici ali na kuhinjskem pultu kar sami vzgojimo super nadomestila, ne glede na letni čas ali vreme. Kalčki so odlična popestritev našega jedilnika, poleg tega pa jih je zelo preprosto vzgajati. Tako bomo točno vedeli, kaj bomo pojedli.

Kalčki imajo visoko hranilno vrednost in so polni aminokislin, vitaminov, mineralov, rudninskih snovi, klorofila in omega 3 maščobnih kislin rastlinskega izvora. Ko semena vzkalijo, namreč potrebujejo ogromno energije, da zrastejo v rastlino. Vsebujejo torej vse, kar naše telo potrebuje in to v zelo prebavljivi obliki.

 

Poglejmo samo nekaj podrobnosti:

Vitamini – Kalčki vsebujejo veliko vitaminov C in A, ki sta antioksidanta, ter vitamine iz skupine B. Zanimivost: pol kozarca večine vrst kalčkov vsebuje več vitamina C kot šest kozarcev limoninega soka. Kaleča zrna so pravcate tovarne vitaminov.

Beljakovine – V sojinih kalčkih je 28 % beljakovin, medtem ko jih je v mesu 13 %, v jajcih pa 11 %)

Minerali – Kalčki kapusnic imajo desetkrat več kalcija kot, na primer, krompir. Težko sprejemljive oblike mineralov med kaljenjem preidejo v lažje sprejemljive. Ko kalček požene prve korenine, začnejo te srkati rudninske snovi iz vode, zato je količina rudninskih snovi odvisna tudi od kakovosti vode, s katero jih spiramo.

Zdravilne snovi – Kalčki lucerne, detelje in brokolija vsebujejo kanavanin, ki povečuje odpornost proti nekaterim oblikam raka, ter estrogene, ki spodbujajo rast in gostoto kosti ter zavirajo osteoporozo. Kalčki brokolija vsebujejo glukosinolate in isotiocianate, ki spodbujajo produkcijo različnih encimov v organizmu. Kalčki lucerne so vir saponinov, ki odstranjujejo škodljivi holesterol in nasičene maščobne kisline ter spodbujajo delovanje imunskega sistema organizma.

 

Zelo pomembno je, da za pripravo kalčkov izberemo netretirana, zdrava in nerazkužena semena. Najbolje je, da kupimo takšna, ki so namenjena nakaljevanju, meni je pomembno, da so ekološka. Zato jaz izbiram med ekološkimi semeni Sonnentor iz Preme.

Po navadi velja, da večja semena kot imamo, dlje jih namakamo. Sicer pa če kalčke kupimo, po navadi vsa navodila in napotke najdemo na embalaži.

 

 

Semena najprej namočimo, potem pa jih speremo, v našem kalilniku je to zelo enostavno, saj ima mrežico že zraven in se kalilnik samo obrne in voda steče ven, semena pa ostanejo. Tako ne rabimo cedil in drugih posod. Imamo vse v enem. Spiramo vedno s čisto vodo, saj tako poskrbimo za zadostno vlago in zračenje ter preprečimo razvoj bolezni. Hitro se nam namreč lahko zgodi, da kalčki postanejo plesnivi, če nismo dovolj previdni, ali pa razvijejo neprijeten vonj in okus, takšnih kalčkov potem seveda ne uživamo. Jaz spiram kalčke trikrat dnevno, kar mi res ne vzame veliko časa.

Večini semen za kaljenje ustreza sobna temperatura. Nekateri prva dva dneva kalilnike pustijo v temi, dokler semena ne vzkalijo in jih potem dajo na svetlo, spet drugi pa jih imajo kar ves čas na svetlem, saj so kalčki tako bolj hranljivi. Približno po dveh do petih dneh, odvisno od vrste semena, so kalčki pripravljeni za uživanje. Jaz jih imam od vsega začetka na kuhinjskem pultu, na svetlobi.

Kalčki so ‘pisani’ tako po videzu kot tudi po okusu. Ker so prava vitaminska bomba v malem, jih je priporočljivo čim pogosteje uživati. Najbolje je, da jih nakaljujemo le toliko, kolikor jih potrebujemo za dvodnevno uporabo. V hladilniku bodo zdržali nekaj dni, a je vseeno bolje, da uživamo sveže. Kalčki so vsestransko uporabni. Kot sem že omenila, ji pri nas dodajamo vsem solatam, juham, kot priloge različnim jedem, pa tudi smutijem dodam nekaj kalčkov.

 

Nam gre lahko kaj narobe?

Kalčki najbolje uspevajo pri sobni temperaturi. Previsoka temperatura lahko povzroči pregrevanje in razvoj plesni, prenizka pa kaljenje upočasni. Tudi zračenje je pomembno – če je nezadostno, se kalilnik rosi in imajo kalčki neprijeten vonj, kar je znak, da je zraka premalo.
Če imajo kalčki zatohel vonj pomeni, da nekaj semen gnije, zato kalčki niso primerni za uporabo in vse zavržemo.
Skrb za čistočo posod v katerih kalimo se obrestuje, da se ne razvijejo plesni.

 

Kako jih shranjujemo?

Kalčke lahko nekaj dni skladiščimo v dobro zaprti posodi v hladilniku do 5 dni. Jaz jih shranjujem v steklenih posodah.
Pred uporabo kalčke vedno dobro speremo. Lahko uživamo cele ali zmlete, zelene poganjke lahko celo sočimo. Lahko jih tudi sušimo, podobno kot zelišča. Suhe nato zmeljemo in dodajamo kruhom, pecivom, juham, omakam, namazom.