Pečen losos s šampinjoni in zelenjavo

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:

Kadar na našem vrtu ni več sveže zelenjave, jo poiščem na BIO oddelku trgovine Lidl. Imajo lepo izbiro sveže BIO zelenjave in sadja.  Vedno imajo na voljo tudi sveže šampinjone. Ste vedeli, da  so šampinjoni  pomemben vir vitamina B12, ki ga na površju klobuka tvorijo koristne bakterije. Vsebujejo tudi veliko drugih pomembnih vitaminov, antioksidantov in mineralov, pa pantotensko kislino, fosfor, kalij, folate, mangan, proteine in holin. Z vsemi temi snovmi skrbijo za boljši imunski sistem, učinkujejo proti vnetju, podobno kot antioksidanti, koristijo srcu in žilam ter učinkujejo proti raku. Gobe so bogate tudi z vitaminom D.

Tudi losos je riba, ki jo lahko večkrat uvrstimo na naš jedilnik, saj je znan kot izjemen vir maščobnih kislin omega-3, ki preprečujejo nastanek krvnih strdkov, ugodno vplivajo na počutje in delujejo protivnetno.
Tako je kombinacija losos, šampinjoni in zelenjava odlična za naše zdravje in dobro počutje.

Za današnji recept sem uporabila naslednje sestavine, vse sem kupila v Lidlu.

BIO zelenjavo iz Lidla:
– krompir
– korenje
– paradižnik – češnjevec
– bučke
– cvetačo
– paprike
– brstični ohrovt
– sveži file atlantskega lososa
– sveže  šampinjone
– olivno olje
– začimbe
– sol
– zelje
– stročji fižol v kozarcu
– česen
– peteršilj
– limono

Zelenjavo, šampinjone in lososa dobro umijemo in osušimo s čisto krpo. Pekač namažem z olivnim oljem in nanj položimo vse sestavine naenkrat. Posolimo s soljo in dodamo začimbe: žajbelj, rožmarin, lovorov list.
Vse skupaj pečemo na 180 stopinj Celzija, vmes večkrat vzamemo pekač iz pečice in ga malo pretresemo.

Medtem v loncu skuhamo prilogo – narezan krompir, cvetačo, korenjček in brstični ohrovt. Ker je že pečena glavna jed dovolj namaščena, v kuhano prilogo ne dam nobene maščobe, samo na koncu jo potresem s svežim peteršiljem.
Če nimate sveže solate, lahko za spremembo pripravite vložen stročji fižol, ki mu dodamo bio češnjeve paradižnike in česen ter nekaj kislega zelja, ki ga pokapate z bučnim oljem in semeni.

Glavna jed je pečena v približno 45 minutah, zato jo lahko samo še lepo zložimo na krožnik in dodamo svež peteršilj in limono. Zraven  postrežemo našo prilogo in solato.

Pri nas po takem kosilu poližemo vse prste .

Dober tek tudi vam.