Sočenje ekološke zelenjave in sadja, najboljši sokovi za naše zdravje

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:

 

Zakaj sploh sočiti? In kaj potrebujemo za sočenje.
Pri nas doma vsako jutro naredimo zelenjavno – sadni sok, saj imamo skoraj celo leto na domačem vrtu in v rastlinjaku veliko svoje ekološke zelenjave. Tudi sadje mora biti obvezno ekološko, saj škropljeno sadje in tudi zelenjava nista primerna za sočenje, ker s tem vnašamo v telo tudi pesticide in težke kovine, ki pa nam ne pomagajo preveč k našemu zdravju.

Pitje ekoloških svežih zelenjavno-sadnih sokov vsako jutro je izredno zdravo, saj pomaga razstrupljati telo, čistiti kri in vsa telesna tkiva. S svežimi sokovi najhitreje nahranimo celice in tkiva, oskrbijo nas z rudninskimi snovmi, vitamini in encimi, ki v kri prehajajo veliko hitreje, kot če bi enako količino zelenjave in sadja zaužili v trdi obliki.

Hranila v obliki sveže iztisnjenih sokov hitro preidejo v kri in limfni obtok ter oskrbijo naše celice, tkiva, žleze in organe, telo pa se tudi najlažje znebi odpadnih snovi in toksinov.

Seveda sočenje vzame kar nekaj časa, pa se vseeno splača, saj s pitjem soka naredimo veliko za svoje zdravje in dobro počutje. Potrebujemo pa kvaliteten sokovnik ter sveže sadje in zelenjavo s svojega vrta ali ekološke pridelave.

Kakšno zelenjavo in sadje boste sočili, je vaša izbira. Sama imam najrajši kumarični sok ali sok zelene, ki je izredno zdrav, je pa z njim kar veliko dela, pa še okusa se je treba navaditi. Če vam je samo zelenjavni sok preveč močan, mu lahko dodate malo sadja in s tem omilite določen okus. Že eno jabolko ali pomaranča okus popolnoma spremenita.

Midva z možem pripravljava različne mešane sokove z veliko zelenjave, zraven pa dodava tudi kakšno korenje, jabolko, pa tudi nekaj vršičkov koprive in drugih zelišč z vrta. Včasih tudi košček ingverjeve korenine. Dobrodošle so tudi redkvice in listi ohrovta. Skratka, vse, kar imate na vrtu, lahko najde prostor v vašem sokovniku, saj bo prav vsaka zelenjava dodala svoj kamenček v mozaik zdravega domačega soka.

 

 

 

Kam pa s pulpo?

Včasih me kdo vpraša, kaj naredim s pulpo, ki ostane od zelenjave in sadja pri sočenju. Pulpo sestavljajo predvsem vlaknine, ki smo jih soku odstranili, da se olajša absorbcija njegovih hranil v našem telesu, sicer pa so koristne in nujno potrebne za zdravo prebavo. Ker tudi pulpa vsebuje  določen delež vitaminov, mineralov in ostalih zdravju koristnih snovi, jo je škoda zavreči. Sama jo največkrat  zamešam v domače namaze, juhe ali omake. Lahko jo vmešamo tudi v kakšne polpete, pa seveda tudi v smutije. Če sočimo več sadja, lahko pulpo potem dodamo tudi kakšnim domačim sladicam, na primer mafinom. Velikokrat pa jo nesem na kompost, saj imamo na vrtu kar pet lesenih kompostnikov, v njih so tudi ameriški deževniki, ki so te hrane zelo veseli  :-).

 

 

 

Za današnji zelenjavno-sadni sok sva uporabila :

kumare, zeleno, listnati ohrovt, liste brokolija, vršičke koprive, kapucinko, redkvice, papriko, korenček, jabolko in ingverjevo korenino.

 

Sokovnik je zelo pomemben.

Kot sem omenila na začetku, se splača investirati v res kvaliteten sokovnik, ki nam bo dolgo služil. Midva imava zdaj najnovejši model sokovnika Kuvings za hladno stiskanje – REVO830. Navdušena sva, saj ima ta sokovnik  dve odprtini – veliko posodo (košaro) za vstavljanje celih živil in dodatno odprtino, posebej zasnovano za sočenje korenja in stebel zelene, ki jih samodejno nareže! Okrogla odprtina širine 45 mm je brez predhodnega rezanja namenjena sočenju dolgih živil, kot so korenje, stebelna zelena, kumare in zelena listnata zelenjava. Živila tako lahko uporabite cela in sokovnik jih bo pred iztiskanjem samodejno razrezal na manjše kose! Tudi celo jabolko lahko sočimo brez, da bi ga morali prej narezati! Prav tako lahko s tem sokovnikom sočiva cele kumare, prej sva jih morala namreč vedno narezati na vsaj štiri dele, kar je bilo kar zamudno.

Ta sokovnik z izboljšano zasnovo polža in cedila daje še bolj čist sok. Zame pa je pomembno tudi to, da po sočenju ni preveč dela z njegovim čiščenjem. Se res z lahkoto očisti!

Res ga toplo priporočam, več si pa oglejte na https://vervita.si/shop/cena/sokovnik-kuvings-revo830