Batasta testenine z domačo omako iz artičok, paradižnika in začimb, na Ghee maslu

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:
Testenine so jed, ki jo lahko zelo hitro pripravimo. Ker se veliko več ljudi izogiba glutena, za katerega pravijo, da lahko ljudem povzroča kar veliko težav, smo tudi pri nas doma zelo navdušeni nad testeninami Batasta, ki glutena ne vsebujejo, saj so narejeni pretežno iz sladkega krompirja, za katerega je znano, da vsebuje ogromno vitaminov, mineralov in drugih hranil, tudi veliko karotenoidov, kot sta betakaroten in likopen. Fitokemične snovi v sladkem krompirju varujejo proti rakom kože, dojke, želodca in črevesja. Sladki krompir tudi krepi koristne bakterije v želodcu in črevesju, obenem pa sestrada škodljive bakterije, plesni in glivice, kot pravi medicinski medij Anthony William.

Batasta testenine so res odličnega okusa in se ne razkuhajo. Sladek krompir pridelujejo v Sloveniji in ga ročno poberejo in iz njega naredijo testenine. Lahko izbirate med testeninami Batasta iz oranžnega sladkega krompirja, vijoličastega sladkega krompirja ali  iz kombinacije obeh! Jaz sem za danes pripravila testenine iz oranžnega sladkega krompirja z domačo omako iz artičok, paradižnika in začimb.

Za današnji recept sem uporabila:

  • 250 g testenina Batasta
  • Zlati Ghee maslo
  • por
  • artičoke v olju
  • domač paradižnik
  • Kalamata olive in kapre v olju
  • peteršilj, česen, baziliko, drobnjak, kapucinke
  •  ekološke začimbe Sonnentor (dimljeno papriko, origano in šetraj)
  • Byodo sušene paradižnike Pesto rosso, lahko pa dodate še malo bolj pekočo različico – torej Byodo pekočo omako s feferoni- Arrabbiata
  • veganski ali kozji sir
 
Pri nas doma že nekaj let nismo kupili omake za testenine, saj, ko enkrat poizkusite domačo omako, kupljene ne boste več jedli. Priprava je enostavna:

Na zlatem Ghee maslu podušim por, narezan na zelo majhne koščke. Zlati Ghee sama veliko uporabljam, saj vem, da je to ena najboljših maščob, ki obstajajo. Mnogi ga imenujejo kar kulinarično zlato. Je res odlično kuhano maslo, ki vsebuje vitamine D,  A, E in K. Ne vsebuje laktoze in kazeina, ki je glavni protein v mleku prežvekovalcev in ga je težko prebaviti.  Ghee zlahka prodre v celične membrane in zato poveča učinkovitost začimb in zelišč, ki se v njem raztopijo. Pomaga tudi pri absorpciji  vitaminov in mineralov, pa tudi fitohranil. Pomembno je, da izberemo prave in kakovostne nasičene maščobe, ki jih  zlati ghee vsebuje.
 
 

Ko je por lepo podušen, dodam dobro odcejene in narezane  artičoke iz olja, domač paradižnik, kalamata olive in nekaj kaper. Posolim  z rožmarinovo soljo, ki jo delam sama (v možnarju strem posušen rožmarin in morsko sol – polovico vsakega). Medtem, ko se omaka na nizkem ognju počasi kuha, skuham tesetine Batasta. Kuham jih  tri minute, v večji posodi z veliko vode, da ostanejo čvrste. Meni se nikoli ne razkuhajo.

Ko testenine vrejo, dokončam omako. Dodam sveža, na drobno  narezana zelišča z vrta : baziliko, petešilj in drobnjak ter česen. Omako obogatim z ekološkimi suhimi začimbami Sonnentor. Origano ne sme manjkati v nobeni paradižnikovi jedi, dodam še  malo dimljene paprike in šetraja. Omaka ima že čudovito barvo in omamno diši, pa ji vseeno na koncu dodam še veliko žlico sušenega paradižnika Byodo. Vse skupaj še par minut povre, pokrijemo in tako lahko omaka počaka, da odcedimo naše Batsta testenine.

 
 
Naj tukaj omenim, da je pri kuhanju jedi s paradižnikom zelo pomembno, da jih nikoli ne kuhamo v aluminijastih posodah, saj kislina v paradižniku neugodno reagira z aluminijem, ki lahko naredi kuhan paradižnik grenak, poleg tega taka posoda in z njo hrana absorbira tudi nekaj aluminija, ki pa je zelo škodljiv za naše telo.  Zato pri nas doma  kuhamo in pečemo v visokokvalitetnih emjliranih litoželeznihposodah Le Creuset, ki v našo kuhinjo prinašajo vrsto prednosti, spremenila pa bo tudi vaš način priprave hrane. Več vam bodo pojasnili v vseh trgovinah 1001 dar.
 
 
Testenine batasta odlijemo in jih dodamo našo domačo omako, ki jo seveda še lepo okrasimo, saj jemo tudi z očmi, kajne. Dodam še eno celo artičoko, češnjev paradižnik in seveda list in cvet kapucinke, ki cveti na našem vrtu in je naravni antibiotik z mnogimi zdravilnimi učinkovinami. Na testenine naribam še malo veganskega ali kozjega sira in potresem še ščepec origana.
To je jed, ki je pripravljena v 15 minutah, odličnega okusa in ker testenine ne vsebujejo glutena, tudi zelo zdrava jed.  Moji domači rečejo – za prste oblizat!