Sataraš v pečici, pripravljen za zimske mesece

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:

Sataraš je odlična jed, ki se ponavadi dela iz paradižnika, paprike in čebule, jaz pa vedo dodam še bučke, ker nam dobro rastejo na vrtu in so odlične tudi v tej jedi. Enostavno ga je pripraviti tudi za zimske dni. Zelenjava je z domačega vrta, začimbe, olje in paradižnikovi dodatki pa iz spletne trgovine https://www.prema.si/.

 

Za današnji recept sem uporabila :

  • 5 kg paradižnika
  • 3 kg rdeče čebule
  • 3 kg paprik
  • 2 kg bučk
  • česen
  • veliko ekoloških začimb Sonnentor (dimljena paprika,peteršilj, žajbelj,mešanica poprov, majaron, baziliko, origano, šetraj, lovorov list in bio začimbe za golaž, v katerih je med drugimi tudi sladka paprika, črni poper, ožepek, pekoča paprika, kumina …).
  • Byodo sušene paradižnike Pesto rosso, lahko pa dodate še malo bolj pekočo različico – torej Byodo pekočo omako s feferoni- Arrabbiata)
  • Byodo kečap, ki vsebuje 75 % paradižnika
  • Byodo začinjeni kečap
  • Byodo – bio ekstra deviško olivno olje

Sataraš z bučko sem tokrat pripravila v pečici, ker ima na ta način še boljši okus. Zato je zelo pomembno, da ga pripravljamo v taki posodi, v kateri lahko kuhamo in pečemo. Pa še nekaj je zelo pomembno, kadar kuhamo paradižnik. Nikoli ga ne smemo kuhati v aluminijastih posodah, saj kislina v paradižniku neugodno reagira z aluminijem, ki lahko naredi kuhan paradižnik grenak, poleg tega taka posoda in z njo hrana absorbira tudi nekaj aluminija, ki pa je zelo škodljiv za naše telo. 
Pri nas doma zato kuhamo in pečemo v visokokvalitetnih emajliranih litoželeznih posodah Le Creuset, ki v našo kuhinjo prinašajo vrsto prednosti, spremenila pa bo tudi vaš način priprave hrane. V njej boste odlično skuhali vse jedi, ki zahtevajo visoko temperaturo na začetku kuhanja, nato pa jih pokrijete s pokrovko in kuhate pri nižji temperaturi. Tako jedi ohranijo sočnost, okus in aromo. Lahko pa v teh litoželeznih posodah tudi pečete v pečici.  Več vam bodo pojasnili v vseh trgovinah 1001 dar.

Ker sem pripravljala več sataraša za zimo, sem ga kuhala in pekla v kar dveh posodah Le Creused naenkrat.
Najprej na olivnem olju popražimo narezano čebulo in dodamo papriko, ki se praži najdlje. Dodamo še narezane bučke in olupljen paradižnik. Vse skupaj mešamo in pražimo približno 15 minut. Nato dodamo vse zgoraj naštete začimbe, če vam katera ne ustreza, jo lahko izpustite. Našo omako, ki že lepo diši, sem oplemenitila še z zdrobljenimi zelenjavnimi kockami in dodala himalajsko sol. Na koncu sem vmešala še v vsako podsodo dva kozarčka v olju sušena paradižnika Byodo, ki dasta vsaki jedi piko na i.  Še enkrat sem vse premešala in dala v pečico, ki sem jo že ogrela na 200 stopinj celzija.
V pečici sem omako pustila še dobro uro.

Nato sem jo še vročo nadevala v sterilizirane kozarce in jih zaprla. Postavila sem jih pod odejo, dokler se niso popolnoma ohladili. Zdaj v hladni shrambi čakajo zimske dni, ko bodo popestrili naša kosila. Takrat bom sataraš dobro pregrela in dodala žlico kisle smetane in še malo origana. Namesto smetane lahko v sataraš umešamo tudi domača jajčka. Zraven postrežemo kuhano polento, kašo, pire krompir ali kos domačega kruha.