Pečeni šparglji v paradižnikovi omaki in kvinoja z začimbami

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:
Šparglji zdaj dobro rastejo in jih lahko pripravljamo tako za kosilo kot za večerjo. Ker so zelo zdravi, jih zdaj, ko jih je dovolj na naših vrtovih in pri prodajalcih, le izkoristimo. Če jih nimate na vrtu, poiščite take, ki niso škropljeni.
K špargljem v paradižnikovi omaki  lahko postrežemo pire krompir, polento, kaše ali pa kvinojo z zelišči.
 
Za današnji recept sem uporabila:

– šparglje z domačega vrta
–  olive kalamata in kapre
–  nekaj svežega paradižnika
– ekološke začimbe Sonnentor ( baziliko, origano, šetraj, lovorov list in bio začimbe za golaž, v katerih je med drugimi tudi sladka     paprika, črni poper, ožepek, pekoča paprika, kumina …).
– Byodo sušene paradižnike Pesto rosso, lahko pa dodate še malo bolj pekočo različico – torej Byodo pekočo omako s feferoni- Arrabbiata)
– Byodo – otroški kečap
– Byodo – bio ekstra deviško olivno olje
– zeliščno sol Herbamare
– česen
– bio bela kvinojo MorgenLand
– solato in redkvice z domačega vrta

 

 

Današnje šparglje sem spekla v mojem pekaču, v katerem pečem vse jedi v pečici. Pekači Le Creuset namreč niso samo iz najbolj kvalitetnih materialov, ampak so odlični tudi zato, ker jih ni treba veliko namastiti. Z manj maščobe, ki naj bo seveda kvalitetna, vedno sproti naredimo nekaj dobrega za svoja jetra. Sicer pa je pekač Le Creustet  izdelan iz močnega karbonskega jekla in prevlečen z vrhunsko nesprijemljivo oblogo Toughened Non-Stick (TNS), ki ne vsebuje PFOA (oziroma PFC, toksične perfluorooktanojske kisline). Trdno jedro zagotavlja, da se pekač na vročini ne bo zvil. Najdete ga v trgovinah 1001 dar.

V pekač  sem dala malo olivnega olja in naj zložila šparglje, ki sem jim prej odrezala nekaj spodnega dela. Dodala sem kalamata olive in kapre, posolila z zeliščno soljo in dodala začimbe. Pri začimbah sem kar radodarna, saj vsak adoda nekaj svojega pridiha. Uporabila sem baziliko, origano, šetraj, lovorov list in bio začimbe za golaž, v katerih je med drugimi tudi sladka paprika, črni poper, ožepek, pekoča paprika, kumina.
Vse skupaj sem v pečici na 180 stopinj Celzija pekla približno 45 minut. Vmes sem pekač nekajkrat vzela iz pečice, malo pretresla in dala nazaj. 10 minut pred koncem sem dodala nekaj žlic Byodo otroškega kečapa in še Byodo sušene paradižnike Pesto rosso, brez katarih si sploh ne predstavaljam več mojih jedi … 

To je vsa umetnost, pri tej jedi kuhinja vedno omamno diši in sline se že cedijo.
Medtem sem v posodi  Le Creuset skuhala bio belo kvinojo MorgenLand, ki sem ji na koncu dodala še  sol, šetraj in origano. Vse skupaj sem narahlo pomešala, pokrila nazaj s pokrovko in pustila, da so se okusi lepo prepojili Okrasila sem z listi sveže bazilike in peteršiljem, dodala sem še kalamata olive in nekaj paradižnika za še lepši izgled.Posoda buffet casserole je predstavnica ”večne” litoželezne posode. V kuhinjo prinaša vrsto prednosti, spremenila pa bo tudi vaš način priprave hrane. V njej boste odlično skuhali vse jedi, ki zahtevajo visoko temperaturo na začetku kuhanja, nato pa jih pokrijete s pokrovko in kuhate pri nižji temperaturi. Tako jedi ohranijo sočnost, okus in aromo. Poleg tega jed ker nekaj časa počaka v pokriti posodi in se ne shladi. Več vam bodo pojasnili v vseh trgovinah 1001 dar.
Kot ste ugotovili, je pri nas kvinoja velikokrat na meniju. Vsebuje namreč veliko beljakovin in esencialnih aminokislin, največ je lizina, pa veliko mineralov: kalcija, magnezija, fosforja, železa in vlaknin. Bogata je tudi z omega 3.

Šparglje in kvinojo postrežem z veliko skledo domače solate, ki jo je v tem času na našem vrtu v izobilju. Dodam še redkvice, za lepši izgled in dodatno porcijo zdravilnih učinkovin, ki jih rdeče glavice vsebujejo.