Zelenjavna omaka s sušenim paradižnikom in stročjim fižolom

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:
To omako pri nas obožujemo, poleti jo pripravim s svežim fižolom z našega vrta, pozimi pa uporabim vloženega. V naših omakah nikoli ni nobene moke, gostim jih z zelenjavo in ekološkimi sušenimi paradižniki v steklenih lončkih Byodo. Brez njih pri nas skoraj ni kosila, saj izboljšajo veliko jedi. Pomembne so tudi začimbe, ki dajo jedem posebno aromo, so pa tudi dobrodošle vsem, ki nam je mar za naše zdravje, saj vsebujejo veliko antioksidantov. Če so seveda ekološke, prez pasticidov. Zato pri nas že dolgo uporabljamo poleg domači, tudi začimbe Sonnentor.

Potrebujemo:
– zlati ghee maslo
– por, česenj
– korenček, gomoljno zeleno, korenino peteršilja
– papriko
– nekaj svežih paradižnikov
– ekološke začimbe Sonnentor ( bazilika, origano, šetraj, lovorov list in bio začimbe za golaž, v katerih je med drugimi tudi sladka paprika, črni poper, ožepek, pekoča paprika, kumina …).
– Byodo – Pesto rosso – sušene paradižnike v olju ( moški bodo radi dodali še malo bolj pekočo različico – torej Byodo pekočo omako s feferoni- Arrabbiata)
– pest stročjega fižola
– polento
– jajček
– regrat
– fermentirano zelenjavo
– ekološko limono
– Byodo – bio ekstra deviško olivno olje
– Byodo – bio balzamični kis z limono
– česen

Na zlatem ghee maslu popražim por. Ko postekleni in zadiši, dodam še narezan česenj in drugo zelenjavo, narezano na koščke. Nekaj časa dušim in dodam še paradižnik in prej skuhan stročji fižol. Vse skupaj zalijem z vodo (toliko, da je zelenjava pokrita), pokrijem s pokrovkoin kuham cca 15 minut.
Nato dodam piko na i –  sušen paradižnik Pesto Rosso in ekološke začimbe Sonnentor, ki sem jih naštela zgoraj. Ena mojih najljubših  začimb je origano, ki “paše” na vse jedi s paradižnikom. Origano je tudi eden najmočnejših antioksidantov na svetu, vsebuje pa tudi veliko vitaminov in mineralov – vitamin A, B6, C, K, E, železo, magnezij, kalcij, kalij.
Ko dodam vse začimbe, pustim le še toliko, da skupaj s sušenim paradižnikom malo povre in jed je gotova.
V mojih posodah lahko čaka tudi pol ure, saj zadržijo toploto.
Zraven ponavadi postrežem polento z zelišči, lahko pa tudi pire krompir ali ajdovo kašo.
Polento skuham in jo nalijem v manjše posodice, namaščene z zlatim ghee maslom, na vrh potresem začimbe.
Zraven pa postrežem tudi skledo solate. Na tržnici sem dobila prvi letošnji regrat, mu dodala fermentirano zelenjavo, česen in jajček.
Solato zabelim z Byodo bio ekstra deviškim olivnim oljem, Himalajsko soljo Sonnentor in Byodo bio balzamičnim kisom z limono.