Testenine iz črnega riža z zeleno omako in pečenimi paprikami

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:

Potrebujemo:

testenine iz črnega riža
blitvo, koprive, portulak in kapucinko
Vitaqell rastlinsko margarino Gournamet ( prema.si)
mešanico ekoloških začimb Sonnentor
česen, peteršilj, por
bio ovseno smetano  (prema.si)
paradižnik, češnjevec
paprike
Byodo začimbni preliv z balzamičnim kisom in baziliko
Byodo – bio prvovrstno deviško orehovo olje
Byodo – bio balzamični kis z granatnim jabolkom

 

Zadnja leta je izbor testenin, ki ne vsebujejo glutena, kar velik. Pri nas imamo radi testenine iz črnega riža, omake pa prijagajamo našemu razpoloženju. Včasih naredim tudi omako, ki na prvi pogled ne izgleda kaj posebnega, ampak, okus je pa res božanski. Če pa povem, kaj vse je v tej zeleni omaki, se jo pa res splača kdaj narediti. Ko je sezona vrta, gredo sestavine direktno z naših gredic, pozimi pa iz kozarcev, ki smo jih pripravili za ozimnico.

Testenine skuham po navodilih, medtem, ko se kuhajo, pa pripravim omako.
Na vrtu naberem blitvo, koprive, portulak in kapucinke. Vsaka od naštetih vrtnin v sebi skriva bogato zakladnico sestavin za dobro počutje in zdravje. Koprive so sploh rastlina, ki bi morala biti dnevno v naši hrani ( jaz jo dam ščepec v vsakdanji smuti – posušeno in zdrobljeno). Kapucinka  tudi vsebuje veliko vitamina C in je odlična za krepitev imunskega sistema. Je naravni antibiotik in ima učinek tudi na naša dihala. Olajša izkašljevanje sluzi, pomirja kašelj in uničuje bakterije. To je le nekaj njenih učinkov, ima jih pa še veliko, največ v mladih listih in cvetovih, ki jih pobiramo z vrta. Portulak je vrtni plevel, ki smo ga pri nas pred leti nosili na kompost, potem pa smo izvedeli, da med drugim vsebuje tudi veliko omega 3 in ga od takrat uporabljamo v naši kuhinji in ga tudi shranimo za zimo v olivnem olju.
Torej – vso to zelenje najprej operemo in poblanširamo v slani vodi, nato damo na cedilo, da se odteče.
Na rastlinski margarini Gournamet popražimo por in dodamo naše zeleno “zlato”. Meni ena najljubših Sonnentorjevih mešanic začimb so Bio začimbe za krompir, ki jih dodam tudi tej moji omaki. Vsebujejo namreč sestavine, ki s svojo aromo jed zelo obogatijo. To so peteršilj, rožmarin, česen, šetraj, morska sol, čebula, cvetovi plavice, origano, sladka paprika, ognjič, galgant in črni poper. Dodam začimbe in pomešam in še malo podušim, če je premalo slano, dodamo še sol. In obvezno nekaj strokov česna in svežega peteršilja.
Na koncu s paličnim mešalnikom zmiksam našo omako, lahko pa pustimo tudi malo večje kose.
Preden jo prelijem čez  odcejene testenine, vmešam še nekaj žlic ovsene smetane The Bridge.
Na koncu samo še okrasimo s češnjevimi paradižniki in cvetovi kapucink, žlico kisle smetane in dodamo nekaj kapljic Byodo bio začimbnega preliva z balzamičnim kisom in baziliko. Za okras in okus.
Zravan brezglutenskih testenin z zeleno omako se prileže solata iz pečene paprike, ki jo začinim s himalajsko soljo in z Byodo bio prvovrstnim deviško orehovim oljem in Byodo bio balzamičnim kisom z granatnim jabolkom ter dodam veliko česna ter seveda sveže domače kalčke. Ker nam je letos paprika na vrtu odlično uspevala, smo jo veliko tudi spekli in shranili za zimo. Tako nam zdaj pride še kako prav.