Šparglji v pečici in fermentirani basmati riž s kapucinkami

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:

Za konec pa še en recept za nedeljsko kosilo, ki bo s svojim okusom in barvami navdušilo vse družinske člane.

Ena naših najljubših nedeljskih jedi so špargljeve jedi, sploh odkar pripravljamo to okusno zelenjavo z domačega vrta.

Najbolj enostavna priprava so pečeni šparglji, ki jim v pekač, ki smo ga naoljili z rastlinsko margarino Gournamet, dodamo tudi nekaj druge zelenjave. Lahko por, čebulo, korenček, rdeče zelje, paradižnik … zraven lahko postrežem  samo kuhan krompir v kosih, proseno ali ajdovo kašo, lahko pa tudi basmati riž z olivami, zelišči in kapucinkami.

Za današnji recept sem uporabila:
 šparglje
 por, čebulo, korenček, rdeče zelje
 paradižnik
 Vitaqell – rastlinska margarina Gournamet (prema.si)
 basmati riž
 albuminsko skuto
 kalamata olive
 radič
 motovilec
 kalčke
 baziliko in drobnjak v olju
 limono
 Sonnentor ekološke začimbe za enolončnice in solatne začimbe ter sol, origano in šetraj
 Byodo balzamični kis z jabolki
 Byodo – bio ekstra deviško olivno olje
 Sonnnetor – bio solatne začimbe

Jaz vedno gledam, da je zelenjava različne barve. Če imam, dodam tudi svežo papriko, ki je odlična v tej kombinaciji. Obvezen dodatek so začimbe. Jaz sem izbrala mešanico ekoloških začimb Sonnentor za enolončnice, saj vsebuje žajbelj, kurkumo, česen, baziliko, divji timian. čili, ingver in ameriški slamnik. Drobno mlete začimbe se skoraj ne vidijo, dajo pa pečenim špargljem poseben aromatičen okus.
Pečemo na 180 stopinj Celzija, približno pol ure. Vmes nekajkrat vzamemo pekač iz pečice in malo potresemo in po potrebi dodamo še malo olivnega olja. Pečene lepo zložimo na krožnik in dodamo še dve ocvrti jajci.
Zraven pečenih špargljev sama naredim še kakšno prilogo, ki jo na mizo postavim kar v posodi, da si vsak vzame sam, kolikor želi. Lahko je to samo skuhan krompir, lahko prosena ali ajdova kaša, kvinoja … Ali pa ekološki basmati riž. Sama  riž pred kuhanjem še fermentiram, ker imam na razpolago v hladilniku ajdove droži. Dam ga v posodo z vodo, skupaj z žličko droži. Zakaj? Ker je hitreje kuhan in veliko lažje prebavljiv. Kuhan riž stresem v posodo buffet casserole znamke Le Creuset . Dodam sol, šetraj in origano ter za par minut pustim na ognju, da se okusi prepojijo.Posoda buffet casserole je predstavnica ”večne” litoželezne posode. V vašo kuhinjo prinaša vrsto prednosti, spremenila pa bo tudi vaš način priprave hrane. V njej boste odlično skuhali vse jedi, ki zahtevajo visoko temperaturo na začetku kuhanja, nato pa jih pokrijete s pokrovko in kuhate pri nižji temperaturi. Tako jedi ohranijo sočnost, okus in aromo. Poleg tega jed ker nekaj časa počaka v pokriti posodi in se ne shladi. Več vam bodo pojasnili v vseh trgovinah 1001 dar.
Preden pa dam na mizo, okrasim jed z zdravilnimi kapucinkami, ki imajo res veliko antioksidantov in so naravni antibiotiki. Največ jih je v cvetovih in mladih listih.
Zraven sem naredila še dve solati, eno paradižnikovo s skuto in olivami ter domačo baziliko. Namesto olja in soli sem dodala domač drobnjak v olju s soljo in pokapala z limoninim sokom. Druga solata je  z radičem, motovilcem, kalčki in paradižnikom. To sem jo zabelila z Byodo bio balzamičnim kisom z jabolki in Byodo ekstra deviškim olivnim oljem ter dodala Sonenntor solatne začimbe, v katerih so poleg soli tudi druge začimbe, ki naredijo solato še posebej okusno.
Verjemite, na koncu so bili prav vsi krožniki in posode prazne. Tako kosilo ni le dobro, ampak z veliko zelenjave in solat ter začimb naredimo tudi veliko za svoje dobro počutje in zdravje. Tudi zdravniki in številni strokovnjaki že priznavajo, da prav z domačo, ekološko hrano lahko za sebe in svoje najdražje naredimo zelo veliko. Zato naj nam ne bo škoda časa za to.