Dušen file orade z zelenjavo in kvinojo

Objavljeno v: Nataša kuha | 0
Delite vsebino z vašimi prijatelji:

Potrebujemo :

file orade
zelenjavo (korenček, zeleno, peteršiljevo korenino, por …)
olivno olje (prema.si), olive, kapre
sol Sonnentor, česen, Byodo jabolčni kis
ekološke začimbe Sonnentor ( Bio začimbe za ribe, šetraj, mešanico celih poprov, rožmarin).
ekološko kvinojo (prema.si)
belo vino
žlico kisle smetane
drobnjak

Kadar nimamo veliko časa za pripravo kosila, je dušen file ribe (lahko je losos, orada, brancin) z zelenjavo, odlična ideja, saj lahko skoraj vse že prej pripravimo in potem samo še skuhamo.
File ribe umijem in dam v nižjo litoželezno posodo Le Creuset (1001 dar) , v katero sem prej nalila malo vode, toliko, da je pokrito dno in dodala sol, česen, olivno olje, limono, narezano na rezine, kapre, olive in rožmarin.  Zraven fileja dam v posodo še na trakove narezano zelenjavo. Jaz izberem največkrat korenček, zeleno, peteršiljevo korenino, por, pa tudi kolerabico ali cvetačo in brokoli, kar imamo doma v hladilniku.
Zavrem in potem pokrijem s pokrovko in počasi na nizkem ognju dušim, da je riba kuhana, zelenjava pa še čvrsta. Minuto pred koncem dodam še piko na i – mešanico Sonnentor ekoloških začimb za ribe, v kateri so peteršilj, timijan, bazilika, luštrek, rumeno gorčično seme, limonska trava in cvetovi plavice. Dodam še pol dl belega vina in glavni del jedi je pripravljen.
Vsa ta zelenjava, začimbe, olivno olje in vino, dajo jedi poseben božanski okus.
Zraven se je istočasno v drugi posodi kuhala kvinoja, ki sem ji na koncu dodala šetraj. Malokdo ve, kako zelo je kvinoja zdravo živilo, pri nas je zato velikokrat na jedilniku. Vsebuje namreč veliko beljakovin in esencialnih aminokislin, največ je lizina, pa veliko mineralov: kalcija, magnezija, fosforja, železa in vlaknin. Bogata je tudi z omega 3.
Odlično kosilo je pripravljeno, na krožnik dodam samo še malo zelenjavne dekoracije, lahko tudi žlico kisle smetane z domačim drobnjakom in mešanico poprov.
Zraven pa seveda še veliko skledo solate, ki pri nas ne manjka pri nobenem kosilu. Solato začinim s himalajsko soljo Sonnentor,  olivnim ali konopljinim oljem in z enim od Byodo kisom, ki ga naročim na prema.si. In pa seveda z bio začimbami za solate Sonnentor.